Wednesday, August 18, 2010

selagi belum tutup mata, kerja kerja kerja...

assalamualaikum... ;-)

wah kali pertama nih menulis dlm blog.. gugup & x tau nk coretkn pe dlm nih.. hehe.
rasanya boleh kot aku cerita cket2 sejarah kerja aku.. alkisah bermulalah kisah perjuangan diriku utk mencari sesuap nasi di shah alam....

shah alam - 1997
Flat proton seksyen 27 Shah Alam
Ini lah kerja pertama aku sebagai operator pengeluaran di sebuah kilang Jepun.. Kobe Copper Sdn Bhd rasanya.. dah x brape nk ingat plak. ((maklumlah da berumur. hehe)) aku kerja kat sini 3 bulan je. Sementara tgu result SPM keluar, so abang aku ajak ikut dia ke shah alam.. cari duit cket katanya tuk menampung belanja study akan dtg.. Sebenarnya mls nk kerja waktu tu.. maklumlah baru je abis SPM. nak rasa enjoy dulu.. Tp fikir2 blk, aku nih bukan anak org senang. so nak x nak kena juga ikut ke shah alam. Alhamdulillah setelah hampir seminggu mencari akhirnya dapat gak aku kerja kat sini.. rasa seronok pun ade bila dpt kerja. Lagi seronok bila dpt gaji pertama.. asalkan dapat simpan cket tuk study jadi la.. sedar x sedar result SPM pun keluar, maka dgn itu berakhirlah sudah kerjaya ku bersama kilang ini...

Ampang - 1999
Esso Jln Kuari... banyak sejarah aku kat sini. Dlm semua kerja-kerja yang pernah aku buat, kerja kat sinilah yg paling terpahat dlm memori hidup aku. walaupun kadang2 dimarahi customer, tu semua dah jadi asam garam bekerja sebagai cashier cum pump attendant.. Kena rompak bersenjata pernah, kena curi pernah (yg ni selalu kena kat sini.. sorry abg Khairul, x dpt jaga petrol pump nih betul2), pendek kata mcm2 boleh jumpa kat sini.. Termasuklah jodoh.. hehe. tp x menjadi.. nk wat camne da xde jodoh kan. Aku pasrah je.. :'( huhu.. aku kerja kat sini in out in out.. sampai kena tegur brader tokeh daging pasar mlm, " ko lagi. ingatkn dah hilang" hehe biasa la bang, cari rezeki. Rindu plak aku dgn regular2 customer Esso Jln Kuari ni..

Kerja kontrak (tanam rumput) Janda Baik - 2002
Yang ni kisah menyayat hati.. ingat2 blk aku rasa bertuah sgt dpt pengalaman mcm ni. Kat sini la aku merasa kesusahan hidup org yg x punya duit tuk makan, x punya rumah yg selesa.. Kerja ibarat kais pagi mkn pagi, kais petang mkn mlm.. Bila xde job (rumput dah habis) maka xde duit. Ketentuan rezeki sesungguhnya sudah tertulis sebelum kita lahir lg.. itu nasihat Ustaz Rosli guru tahfiz madrasah Kg Chemperoh Janda Baik.. itulah realiti yang aku terima sepanjang seminggu aku x berduit tuk mkn. hampir seminggu gak aku dpt mkn free kat surau kg ni.. itu pun sebab ada org hantar nasi kat surau. katanya nasi2 lebih kat kantin.. Masuk hari ketiga dah naik segan asyik mkn free je. Mlm tu nekad x nak mkn, lepas isya' terus blk rumah.. sampai je kat rumah ada seorg ustaz ni hantar mee goreng.. katanya dia goreng lebih mlm ni. adehhh menitis air mata x sangka aku dpt makan gak hari ni.. Esoknya berpuasa la aku.. dah hampir waktu berbuka plak, mana aku nk cari makanan ni.. ermm nmpak air kolah surau ni pun sedap je. Konon2 ambil wuduk, padahal minum tuk berbuka.. habis maghrib je ade abg ni ajak makan. dia nk blanje.. Ya Allah... aku sgt bersyukur padaMu Ya Allah... :'( esoknya aku berkemas nk blk KL.. x lalu dah nk tunggu duit ngan job.

Aku terpaksa berhenti sehingga di sini... panjang sgt plak.. hehe. Sejarah kerja aku ni masih belum habis. ada 2 company lg belum aku ceritakan.. :P esok2lah ye.. Assalamualaikum......

8 comments:

  1. aduh sedih la plak baca crita yg kat janda baik tu.. huhu.. takpe la, ade hikmahnye kannn.. :)

    ReplyDelete
  2. yup.. syukur benor dpt pengalaman mcm 2.. tp skang rasa makin 'jauh' plak.. mgkin kurang bersyukur atas apa yg dinikmati.. huhu.

    ReplyDelete
  3. sedihnye bace story ni..huhu.

    ReplyDelete
  4. sebenarnya kat luar 2 ramai lg yg lebih menderita.. x dpt mkn, x dpt rumah yg selesa. sekurang2nya bila dpt pengalaman mcm ni, bila musibah dtg xde r melatah x tentu hala.. insyaAllah. ;-)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. cik maannnnn! sedih je cite. tapi, apsal comel sgt blog cik man? mcm tak caye jea. heeeee

    ReplyDelete
  7. hehe thanks coz sudi meluangkan masa membaca blog saya. wakakaka skema giler. haha :P
    comei ke? haha xde r.. ni kisah zaman2 dulu. kena coretkn tuk dijadikan motivasi diri.. ;-)

    ReplyDelete
  8. cikmannnn~ ayat nak poyo. hehe dah la cari "sape akieraduta eh?" hahaha comel la. org cam gagah sikit. sikit jea. skali, layan gak blog2. hehe hutang cerite 2 tempat keje lg neh! haha

    ReplyDelete