Thursday, April 14, 2011

Nostalgia di bangku sekolah

assalamualaikum...

Sedar tak sedar dah lebih 15 tahun aku tinggalkan zaman persekolahan. Bila dikenang kembali rasa nak ketawa pun ada.. macam-macam kerenah dan pelbagai cerita tersimpan dalam memori ni.. Mungkin aku boleh kongsikan serba sedikit cerita ni buat tatapan umum. hehe...

1992 - 1994 Sekolah Tinggi Klang

Aku mula menjejakkan kaki di sekolah ni pada penghujung tahun 1991.. maklumlah zaman dulu penggal persekolahan bermula pada hujung tahun. Aku masuk sekolah ni pun atas tajaan Kerajaan Negeri Selangor di bawah projek 'Hipers' (Projek tajaan pendidikan untuk pelajar-pelajar luar bandar). Aku kat sini semua ditaja sepenuhnya daripada yuran asrama hingga ke yuran sekolah..
High School Klang
Aku mulakan dgn kisah asrama dulu.. Pada zaman aku, asrama putra ni kelihatan macam penjara. haha.. maklumlah pintu bilik pun xde. pakai grill besi je.. ditambah lagi jirat cina kat belakang. (ngeri x? kalau x percaya, tanyalah senior2 sekolah ni.. :D) bila aku dah masuk form 3 baru dipasang pintu disebabkan terdapat pelajar yang kena denggi. walaupun dorm kitorang dulu xde pintu, tapi kebersihan memang tip top. Mana tak nya kalo setiap bulan kena kiwi lantai dan basuh bingkai tingkap! cara senior check plak, diorang guna kain cadar putih bersih dan lap tempat-tempat yang mudah kotor dan lantai plak guna torch light tengok samada cahaya pantul balik atau pun x! haha gila dah mcm kem askar plak. Kes buli? ermm.. tanyalah mana-mana asrama pun pasti ade kes buli punya. jgn nak tipu r. haha.. tapi bab tu aku cerita nanti ok? tajuk lain r plak.. hehe.
Sekolah plak ade ceritanya tersendiri. Dengan hantu jepun lah, hantu piano lah. Tapi hantu cina xde plak, walaupun dekat dgn jirat cina. haha. Sekolah ni semua pelajarnya terdiri daripada lelaki kecuali pelajar tingkatan 6. Dah nama sekolah lelaki, masalah disiplin memang byk. Ditambah lagi dengan kongsi gelap yang makin merebak masa tu. Kumpulan 15, 24... masing-masing nak tunjuk hebat. Pening cikgu-cikgu masa tu. Kelas plak ade 8 kelas bagi setiap tingkatan. Terdiri drp kelas S,T,K,J,L,N,M dan R. Masa form 1 aku masuk kelas S.. (Kelas paling hebat la konon2nya. hehe) tapi malangnya final exam aku x dpt ambil psal demam so masuk tingkatan 2 je terus kena tendang kelas 2R. (Kelas paling hancur!) gaduh guna kerusi besi tu dah biasa, bertumbuk depan cikgu sampai cikgu menangis2 suruh berenti.. haha sian cikgu tu.. Bila masuk tingkatan 3 barulah naik balik ke kelas 3T.. (selamat cket kelas ni. xde gaduh2 dlm kelas, cikgu pun mengajar dgn tenang) habis amik exam PMR je, family aku suruh tukar sekolah kat kampung.. akhlak dah x terjaga. hehe.. biasalah budak2. fikiran pun x matang lagi.

1995 - 1996 Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besar
SMK Sungai Besar
Di sekolah baru ni aku rasa janggal pada mulanya. maklumlah x kenal sesapa pun. Cuma ade lah kenal beberapa orang yg berasal daripada kampung aku termasuk cikgu disiplin sekolah. haha..
Tak banyak cerita-cerita menarik kat sini. Cerita x best adelah.. huhu. Paling x best cerita kena buang asrama.. nak cerita punca dia pun jadi malu pada diri sendiri. hahaha. So abaikan jelah. :P Mula-mula aku masuk sekolah ni, aku telah dipanggil oleh cikgu penyelaras untuk aku memilih kelas pilihan sendiri.. Masa tu nak tanya sape pun, aku x kenal.. alih-alih aku nampak senarai mata pelajaran elektif - 'Kemahiran Hidup' so dalam fikiran aku mcm menarik je.. aku memang minat bab-bab teknikal nih.. Tanpa was-was aku mintak masuk kelas ni. Cikgu penyelaras ni puas tgk muka aku. Pandang atas bawah.. musykil plak aku tgk telatah cikgu ni. "Suderman, awak yakin nak masuk kelas ni?". "Ya cikgu". "Tapi awak seorang lelaki tau dlm kelas ni".. Ah sudah! kelas ape plak ni? tanya punya tanya rupanya kelas Ekonomi Rumah Tangga.. hahaha tu la malu bertanya sesat jalan. "Mcm ni saya x mau la cikgu.. saya ambil kelas lukisan dan sastera boleh?" jadi secara rasminya masuklah aku ke kelas ni. Kena plak dgn gaya aku masa tu yang agak skema trus dilantik jadi ketua kelas. adoi.. Lepas beberapa bulan, aku tukar kelas. Ambil kelas perdagangan plak sampailah ke tingkatan 5 sehingga tamat peperiksaan SPM. Akibat malas belajar, keputusan yang aku dapat x berapa indah di kertas. hehe.. Inggeris 7, Geografi 7.. adoi. mungkin tu antara sebab aku x dapat masuk U. nak menyesal, nasi dah jadi bubur pun.. xpe la. bubur pun boleh makan. haha..
rakan-rakan kelas Perdagangan - 1996 (penulis di barisan 3 - belakang kanan sekali)
Itulah antara nostalgia ketika aku di bangku sekolah dari tahun 1992 hingga 1996... Kenangan ini pasti x luput dari ingatan aku selama-lamanya. InsyaAllah...
Sampai bertemu lagi. Assalamualaikum... :D

9 comments:

  1. "suderman, awak yakin nak masuk kelas ni?" hahahahaha lawak gila ah! hehehe 15 tahun, tua gak cik man. :p lain tanak tahu, cerita kenapa kne buang asrama ja. ok? ok?

    ReplyDelete
  2. hehe cerita tu pada episod akan dtg. hehe kisah kenakalan di zaman pra matang. hahaha

    ReplyDelete
  3. lambat tgu cik man ngarang. japg saye tanye ah. :p skrg da matang ah? hehehe

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. wah..panjang citernya..nice blog

    ReplyDelete
  6. hehe. seronok bercerita x perasan dah panjang. ni pun baru cket. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suder aku budak hipers juga...email aku nnt ye

      Delete
    2. Suderman...akulah bdk² kelas yg kau x jadi masuk tu...haha klu x sekelas la kita

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete